Wat zijn de stappen in de bouw van een woning?

Stappenplan ruwbouwwerken

Ontdek de toewijding van Bouwbedrijf Marx waar passie voor bouwen en puur Belgisch vakmanschap samenkomen. Met meer dan 30 jaar ervaring zijn we dé referentie voor ruwbouwwerken in Lummen en omstreken.

Maar wat zijn ruwbouwwerken eigenlijk? Wij zorgen ervoor dat de buitenkant van je woning volledig klaar is voor het plaatsen van het dak en het winddicht maken. Vertrouw op onze expertise om jouw project een stevige basis te geven voor een prachtige thuis.

Stap 1 - een offerte aanvragen

Wanneer je een offerte bij ons aanvraagt, vragen wij je om enkele essentiële documenten te bezorgen. We hebben uiteraard de bouwplannen nodig samen met het lastenboek en eventuele meetstaten. In het lastenboek worden de uit te voeren werkzaamheden gedetailleerd omschreven. Een meetstaat is dan weer een gedetailleerde opmeting en -lijsting van de hoeveelheden materialen die nodig zijn. Deze documenten krijg je normaal gezien van jouw architect. Zo kunnen we een goed beeld krijgen van je project.

Stap 2 - een persoonlijk gesprek

Tijdens een persoonlijk gesprek stellen we onze gedetailleerde offerte aan je voor. Dit geeft ons de kans om elkaar beter te leren kennen en al jouw vragen te beantwoorden. Als hecht familiebedrijf geloven we in open en persoonlijke communicatie en streven ernaar om jouw verwachtingen te overtreffen.

Stap 3 - laatste bespreking voor de start van de ruwbouwwerken

We nodigen je uit voor een laatste bespreking om de exacte startdatum van de bouwwerkzaamheden vast te leggen. Dit is ook het moment waarop we graag bijkomende vragen over jouw nieuwbouwproject beantwoorden. Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte en vol vertrouwen bent voor de start van dit spannende project.

Stap 4 - grondwerken

Voordat we met de fundering beginnen, komt onze grondwerker ter plaatse om het terrein bouwrijp te maken. Dit omvat het slopen en verwijderen van bestaande bouwwerken, omheiningen en beplanting. Ook voeren we graafwerken voor de funderingswerken uit en leggen we een verharde toegangsweg aan. Hierdoor kan het werfverkeer soepel verlopen. Grondwerken zijn een cruciale stap om het terrein klaar te maken voor de aanvang van de bouwwerkzaamheden.

Stap 5 - funderingswerken

Zodra onze grondwerker zijn werk voltooid heeft, starten we met de voorbereidingen voor het storten van beton voor de fundering waarop jouw woning zal rusten. Deze voorbereidingen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de woning. We moeten nauwlettend de draagkracht van de ondergrond waarop je huis wordt geplaatst in overweging nemen. Elke woning is uniek en daarom passen we onze aanpak aan om een stevige en duurzame basis te verzekeren.

Zodra onze grondwerker zijn werk voltooid heeft, starten we met de voorbereidingen voor het storten van beton voor de fundering waarop jouw woning zal rusten.
Zodra onze grondwerker zijn werk voltooid heeft, starten we met de voorbereidingen voor het storten van beton voor de fundering waarop jouw woning zal rusten.

Stap 6 - ondergrondse metselwerken

Het metselwerk begint met de eventuele kelder die moet worden gebouwd. Hier maken we gebruik van stevige holle betonblokken die ontworpen zijn om de zware lasten te dragen van de verdiepingen die later bovenop de kelder worden geplaatst. Deze degelijke betonblokken vormen de stevige basis waarop de structuur rust en garanderen de stabiliteit en betrouwbaarheid van het hele bouwwerk.

Het metselwerk begint met de eventuele kelder die moet worden gebouwd.
Het metselwerk begint met de eventuele kelder die moet worden gebouwd.

Stap 7 - bovengrondse metselwerken

We starten het bovengrondse metselwerk met de kimblokken. Deze blokken voorkomen een koude brug tussen de kelder en het gelijkvloers. Zodra deze geplaatst zijn, beginnen we met het metselen van de binnenmuren van de woning die bestaan uit snelbouwstenen. Vervolgens voorzien we rondom de woning spouwmuurisolatie, aangepast aan de door jou gewenste dikte (minimaal 10 centimeter). Daarna plaatsen we de gevelsteen naar jouw keuze. Je hebt verschillende opties zoals het type gevelsteen, de methode van plaatsen (verlijmen of traditioneel metselen) en het metselverband (halfsteens, wildverband...). Hierdoor heb je de vrijheid om het uitzicht van je gevel naar wens te kiezen.

Voor het metselen van de binnenmuren maken we gebruik van snelbouwstenen.
Voor het metselen van de binnenmuren maken we gebruik van snelbouwstenen.

Stap 8 - dorpels

Nadat het metselwerk van je woning voltooid is, plaatsen we dorpels in de raam- en deuropeningen. Deze dorpels bieden de perfecte basis voor het plaatsen van het buitenschrijnwerk. Onze standaardkeuze voor raamdorpels is hoogwaardige Belgische blauwe steen. We kiezen bewust voor deze topkwaliteit omdat goedkopere varianten vatbaar kunnen zijn voor verkleuring. We streven ernaar om duurzame materialen te gebruiken die de esthetiek en kwaliteit van jouw woning op lange termijn waarborgen.

Stap 9 - riolering

Na alle voorgaande stappen gaan we over naar de laatste fase: de rioleringswerken. Voorafgaand aan dit proces plaatst onze grondwerker de noodzakelijke betonnen putten in de grond waaronder de septische put, regenwaterput en infiltratieput. Zodra deze geplaatst zijn, sluiten we ze aan op je woning met behulp van PVC-buizen en de benodigde toezichtputten. Dit zorgt ervoor dat de riolering perfect functioneert en gemakkelijk te onderhouden is. We streven ernaar om deze laatste stap nauwkeurig uit te voeren om zo een goed werkend en duurzaam rioleringssysteem voor je woning te garanderen.

We streven ernaar om de riolering nauwkeurig uit te voeren om zo een goed werkend en duurzaam rioleringssysteem voor je woning te garanderen.
We streven ernaar om de riolering nauwkeurig uit te voeren om zo een goed werkend en duurzaam rioleringssysteem voor je woning te garanderen.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie